• HASZNÁLJA MÁR A BIZSERGETŐ-ÉGŐ ÉRZÉS MEGJELENÉSEKOR!

  • LERÖVIDÍTI A GYÓGYULÁSI FOLYAMATOT ÉS A FÁJDALOM IDŐTARTAMÁT.

Herpeszveszély!

Herpesz terhesség idején

Vannak kiemelten herpesz-veszélyes időszakok, ilyen például a terhesség.
Előfordulhat, hogy a terhesség alatt gyakrabban jelentkeznek a herpesz tünetei, illetve az is előfordulhat, hogy az édesanya a szülés folyamán átadja a betegséget az újszülöttnek.

A terhesség alatt a kismamák immunrendszere nagyobb terhelés alatt van a szokásoshoz képest, így nem ritka, ha a szervezetben egyébként mindig jelen lévő herpeszvírus akut formában megjelenik náluk.

Ilyen esetben a helyi kezelés és a fertőzési lehetőségek elkerülése javasolt.

A terhesség alatti herpesz kiújulás a babánál fejlődési rendellenességet nem okoz, ám a szülésvezetést befolyásolhatja. Ha a szülés idején aktuálisan látható a herpeszes elváltozás, akkor császármetszést szoktak végezni a baba fertőződését elkerülendő.

Minden csecsemőt, akinél felmerül a herpesz vírus gyanúja, vizsgálni és kezelni szükséges.

Herpesz a gyerekeknél

Gyerekeknél leggyakrabban a Herpes simplex 1 típusú vírus figyelhető meg: a száj nyálkahártyáján, illetve az ajkakon hólyagok jelennek meg, ezek helyileg kezelhetők.

A másik tipikus gyerekbetegség a bárányhimlő (Varicella zoster), amelynek lappangási ideje 2-3 hét. Test szerte hólyagok jelentkeznek és a bőr mélyebb rétegeit is érintheti. A bárányhimlőből való felgyógyulás után életre szóló immunitás marad vissza. A Varicella zoster felnőtt korban övsömört okoz.

Összefüggések a stressz és a herpesz között

A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segítik a vírus kitörését.

A stressz csökkentésével a herpesz előfordulási aránya is csökkenthető. A mai, rohanó világban sok a dolgunk, mindig aggódunk, sietünk, idegeskedünk. Érdemes tehát időről-időre saját magunk érdekében kiengednünk a gőzt, például testmozgással, környezetváltoztatással, pihenéssel, relaxációval!